Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 29. tammikuuta 2011

Koirafilosofian alkeet

Koiraihmisten ja ei-koiraihmisten (tämä voidaan laajentaa 'eläinihmisiksi') välillä kulkee kanjoni, jonka yli on vaikea nähdä. Maailma, koti, arvot, harrastukset ja elämän tärkeysjärjestykset hahmottuvat kovin eri tavalla.

Kolme koiraa...Eikös niistä synny kauheasti vaivaa ja sotkua? Sitovat ihmisen hamaan tulevaisuuteen koirien orjaksi. Ja niin isoja koiria vielä! Pienen söpönaamaisen borderterrierin nyt vielä tajuaa, mutta mitä virkaa on kahdella kauhean isolla koiralla, joka kaluavat ihmisen kukkaron pohjia myöten paljaaksi, läähättävät, haisevat ja haukkuvat?

Niin. Miten selittäisi autiomaan asukkaalle, että meri on tärkeä, välttämätön, ihana ja rakas? Sitä ilman voi, mutta ei halua elää. Miten voisi avata uskollisten ystävien maailmaa henkilöille, joiden mielestä koirat eivät ole rakkaita perheenjäseniä vaan pelkästään kotia sotkevia vaivankappaleita, joita on pakko taluttaa narun päässä monta kertaa päivässä? Ei onnistu. Tuntematonta maailmaa voi kuvailla toiselle, mutta ei välittää aitoa kokemusta ja ymmärrystä.

Koirista on vaivaa? Tänään aamulla leikkasin kolmen koiran kynnet. Aikaa meni kellosta katsoen kymmenen minuuttia. Vappu vähän kiemurtaa, joten TP piteli sylissä ja minä leikkasin. Helka seisoo kiltisti lattialla ja nostaa vuoronperään tassua leikattavaksi. Niks ja naks helppo homma! Pikku-Hulda ei huomannut koko leikkaamista, koska istui TP:n sylissä ja järsi tämän rannetta onnellisena.

Koirat syövät ihmisen vararikkoon? Riippuu mihin verrataan, mikä on tärkeysjärjestys? Maksaako koiranruokasäkki liikaa, kun verrataan uuteen kirjaan, shoppailukierrokseen, ravintolailtaan, auton kuukausikuluihin, harrastuksiin? Meitä eivät koirat syö vararikkoon, vaikka syövät laadukasta nappularuokaa. Jos ei ole varaa kaikkeen, pitää valita, mikä on tärkeää. Meille koirat ovat tärkeitä.

Koirat haisevat? Jos koira kierittelee jossain haaskalla, se taatusti haisee. Meidän triomme turkit tuoksuvat pakkasessa tuuletetulle villapaidalle. Lämmin koira tuoksuu puhtaalta, hyvältä ja turvalliselta.

Koirat haukkuvat? Kyllä ne haukkuvat. Ääntely on viestintää. Esimerkiksi suomenpystykorvat haukkuvat paljon. Meillä Vappu haukkuu ärtyneesti joitakin vastaantulevia pikkukoiria ja ulkona ajohaukkua takaa-ajoleikissä. Helka haukahtaa pari kertaa kumean varoitushaukun, kun ovikello soi. Kumpikaan ei ns. räksytä lämpimikseen. Pikku-Huldan puhelahjoista ei vielä tiedä.

Koirat sotkevat ja tuhoavat kotia? Riippuu kodista, mikä on tärkeysjärjestys? Jos kotona on Ming-dynastian vaaseja, valkoinen alcantra-sohva, kiiltolakattu parketti ynnä muita 'elefantti posliinikaupassa'-tyyppisiä ratkaisuja, vahdattavaa riittää. Meillä satsataan elämänlaatuun. Sekä koirien että ihmisten elämänlaatuun. Kaikilla on leppoisaa, huusholli toimii siististi, eikä koko ajan ei tarvitse sanoa 'ei'.

Koira sitoo? Tietenkin sitoo. Entäs sitten? Niin sitoo myös oma kulta...Ja olen kuullut, että myös lapset sitovat aika paljon. Sen nimi on ELÄMÄ. Koirat kuuluvat elämään, ne ovat perheenjäseniä. Eivät perheenjäsenet normaalisti ajattele toisiaan silmäillessään, että "toi typerä, huonotapainen ja vaivalloinen haiseva otus tossa vaan möllöttää ja sitoo kamalasti eikä siitä ole mitään iloa". Tai jos miettivät, siitähän tulee avioero...

2 kommenttia:

  1. Hyvin kiteytettyä koirafilosofiaa, allekirjoitan. :) Ja sitäpaitsi, valintojen maailma!

    VastaaPoista
  2. hyvin kirjoitettu :) 3 koiran omistajana allekirjoitan :)

    VastaaPoista